Biografie


  Master in Wijsbegeerte en Letteren, 
JAN GORIS vervolgt zijn studies aan de Akademie voor Schone Kunsten van de stad Brussel en aan de Ecole des Arts van Eigenbrakel. Daarna leert hij alles wat betreft glasramen bij AAG in Wommelgem.

Olie op Doek. Collecties:

Hij stelt zijn oliewerken overal in België tentoon: Arlen, Lubbeek, Gent, Brussel, Moeskroen, Vaalbeek, La Louvière, Hannuit, Ottignies, Ciney, Herent, Gembloux, Wielsbeke, Jodoigne ...


De schilderijën van Jan Goris zijn terug te vinden in publieke collecties: Musée des Beaux Arts van Doornik, Museum voor Religieuse Kunst van Brussel, Museum van Portland (EU), Museum van Torún (P), maar vooral in privé collecties in de VS, Argentinië, Peru, Bolivië, Canada, Japan, Finland, Denemarken, Norwegen, Holland, Polen, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Algerijë, Griekenland, Brazilië, Portugal, Israël, Kroatië, Zwitserland, ...


Bijzondere tentoonstellingen:

In 2011 in de Sint Michiels en Goedele Katedraal in Brussel.

Jan Goris stelt tentoon in het buitenland: in de Verenigde Staten (Portland), in Engeland (Londen), Frankrijk (Parijs, Saint Tropez), Luxemburg, Polen (Torun), Noorwegen, en Peru.


Internationale symposiums:

In 1997 en in 1999 vertegenwoordigt hij België in Polen (Torun, Ryn), en in 2004 in Noorwegen (Stavanger, Farosymposium,Finnoy) op internationale kunst symposiums.


Glasramen:

In 2001 schept Jan Goris 30 glasramen voor de Sint Aleydiskerk in Sint-Pieters-Woluwe. In 2005 worden de glasramen van de Heilige Franciskuskapel in Hoegaarden ingehuldigd.

Later, in 2014, worden zijn 23 nieuwe glasramen ingehuldigd in de O.L.V. Boodschapkerk, op het Brugmannplein te Elsene. In 2018 maakt hij de nieuwe glasramen voor de Malevé Kapel in Maret, Orp-jauche, het dorje waar hij vandaan komt en waar hij nu woont.


Herkenning:

In 2005 bezoeken Hunne Majesteiten, Koning Albert II en Konigin Paola zijn expositie in Heers (Tongeren)

Hij schildert een originele kruisweg voor de kapel van de Assomption in Parijs in 2010.


Peru:

Van januari 2010 tot juli 2014 gaat hij in Peru wonen, in de Heilige Vallei van de Incas, waar hij als artistiek adviseur en verantwoordelijke voor de stad Urubamba, Machu Picchu, werkt. Hij maakt daar fresco's en glasramen en exposeert zijn schilderijën in Cusco en Lima, ondere andere in de residentie van de Ambassadeur van België, ook in Santa Maria del Mar, en in de Club Empresarial van San Isidro.


Boodschap:

Op zoek gaan naar waarheid, vreugde, authenticiteit, eenvoud en rust. Zich terugtrekken naar de bron, naar de essentie. Zoeken naar evenwicht, kleur, gezelligheid.

Leven is lief hebben en ervoor strijden, geluk en schoonheid scheppen. Sereen blijven ook.

Daar ligt m’n rol als kunstenaar.


Comments